Cum identifici credințele care nu te ajută


În articolul anterior am vorbit despre cum poți să-ți creezi realitatea așa cum o dorești. În cadrul algoritmului prezentat, unul dintre pași se referea la identificarea credințelor care nu sunt în acord cu realitatea pe care vrei să o trăiești, prin auto-observare. În acest articol, voi vorbi mai mult despre aceste credințe, cum le-am creat, cum le putem identifica și cum le putem de-crea.

Fiecare dintre noi, pe parcursul vieții, am preluat din mediul exterior diferite credințe referitoare la lumea în care trăim. Majoritatea acestor credințe le-am preluat automat, în primii ani de viață, de la familie, anturaj, școală și cultura în care trăim. Altele le-am construit pe parcurs, în urma experiențelor noastre de viață.

Toate aceste credințe ne ajută să ne adaptăm la mediul în care trăim. Unele însă ne ajută în mod real, constructiv, altele doar par să ne ajute, să ne protejeze când, de fapt, ne încurcă, ne împiedică să trăim realitatea pe care ne-o dorim.

Este important să realizăm că toate aceste credințe care, în acest moment, nu ne ajută, au făcut asta la momentul la care au fost create. Pot fi concluzii ale tale referitor la lume și viață sau concluzii ale altor generații, transmise în familie din generație în generație care, pur și simplu, nu mai sunt valabile în ziua de azi, în realitatea în care noi trăim.

Ca să vă dau un exemplu, cred că toți aveți în familie cel puțin un membru care vrea să pună de o parte, pentru mai târziu, diferite lucruri (mâncare, obiecte, haine), în ideea că poate o să fie nevoie de ele. Acest obicei vine dintr-o credință care spune că “Nu este destul” și, chiar dacă acum pare să fie destul, s-ar putea să vină o zi în care să nu fie… Analizând trecutul omenirii, putem înțelege de ce anumiți oameni au ajuns la această concluzie. Din păcate, mulți dintre predecesorii noștri s-au confruntat cu războaie, foamete, sărăcie… iar acest comportament de a pune deoparte pentru atunci când nu vor mai fi resurse era perfect justificat.

Însă, în societatea în care noi trăim, a-ți umple congelatorul cu diferite chestii “pentru mai târziu”, în condițiile în care toate magazinele sunt pline de toate produsele de care ai putea avea nevoie, în orice moment, poate reflecta această credință.

Ce ne interesează pe noi este identificarea convingerii-sursă din spatele acestui comportament, și anume că LIPSA există. Dacă noi îmbrățișăm această credință și considerăm că este reală, asta se va manifesta în realitatea noastră. Vom trăi experiența lipsei, în diferite forme: nu sunt destui bani, destulă mâncare, destul timp, destui oameni în jurul meu, destul din celălalt de lângă mine… și altele asemenea. Dacă îmi place această experiență, dacă mă simt bine în situații în care ceva lipsește, atunci totul e perfect.

Dar dacă simt, în sufletul meu, că ceva nu e ok, că această realitate nu-l exprimă pe cine simt eu că sunt, atunci pot alege altceva. Dacă eu cred, în sufletul meu, că lumea asta este o lume a ABUNDENȚEI, în care toate nevoile îmi sunt împlinite atunci când apar și EU  MERIT să trăiesc asta, realitatea va reflecta acest lucru. Și nu vorbesc neapărat aici de bogăție în sensul material, ci de starea de abundență din interiorul nostru, indiferent câți bani avem în buzunar. Iar atunci când starea asta este profund ancorată în ființa noastră (altfel spus credem cu toată ființa noastră că NU EXISTĂ LIPSURI), realitatea din jurul nostru va reflecta acest lucru :).

O convingere cum e cea a LIPSEI este una centrală în societatea noastră și, de multe ori, apare deghizată sub diverse forme, ca distorsiuni, fațete ale credinței originare. Ca să identificăm toate aceste fațete, aceste hai să le spunem “convingeri secundare” e nevoie de un proces de auto-observare. Altfel spus, sunt atent la mine, în fiecare secundă și, atunci când în realitatea mea apare ceva discordant cu credința pe care eu vreau să o consolidez (cea care spune că ESTE DESTUL) mă uit să văd ce e acolo. Ce am constatat eu, că e mult mai ușor să “vezi” emoțiile decât gândurile.

Dacă ai probleme referitoare la acest aspect, al abundenței (sub orice formă), începe să te observi cum reacționezi în situațiile legate de bani și ce emoții simți în legătură cu asta: Cu ce atitudine intri în magazin, atunci când vrei să-ți cumperi ceva? Cauți cumva produsul cel mai ieftin? Sau poate pe cel mai scump? Ai tendința să acumulezi lucruri, ți-e greu să te desparți de lucrurile vechi? Te doare inima atunci când ai de plătit facturi? Ți-e ușor să oferi altora din lucrurile de care crezi că ai nevoie? Cum reacționezi atunci când rămâi fără bani? Ce simți când ai o sumă mare de bani în mână? Care este atitudinea ta referitoare la oamenii bogați? Toate răspunsurile la aceste întrebări (și mai poți găsi și tu altele similare) îți arată, de fapt, care este atitudinea ta REALĂ față de bani și, în general, față de subiectul LIPSEI.

Dacă, de exemplu, eu susțin că trăiesc în abundență, dar de fiecare dată când rămân fără bani sau apare în mintea mea ideea că aș putea rămâne fără bani, intru în panică, este clar că credința reală este cea a lipsei, iar acea frică vine din acea parte din mine care crede că lipsa poate exista. Dacă sunt conștient, îmi reamintesc mie însumi că așa ceva nu există, este imposibil, având în vedere CINE SUNT eu cu adevărat (abundența însăși). Și, cu fiecare reamintire, acea credință se diluează, până la dispariție… De fapt, credința rămâne în Ego, doar că eu nu mai cred că SUNT acel lucru… Și atunci când cu adevărat nu mai cred în lipsă, este imposibil ca aceasta să mai apară în viața mea.

Și toate cele de mai sus rămân doar la nivel mental, dacă nu ACȚIONĂM conform noii credințe. De câte ori avem de făcut o alegere referitoare la bani (sau la orice altceva) să fim atenți ca acea acțiune să vină din ABUNDENȚĂ, nu din LIPSĂ (Cum m-aș comporta în acestă situație dacă AȘ ȘTI că există DESTUL din orice cred că am nevoie?). Și, în acest fel, pas cu pas, exprimând prin fiecare decizie pe care o luăm, în fiecare moment de ACUM, adevărul lui CINE ALEGEM să fim, ajungem să trăim, tot mai mult, în ACEA realitate.

Ai citit articolul până aici? Dacă ai ceva de zis folosește căsuța de comentarii de mai jos, dacă nu, te rog să dai SHARE unui prieten mai vorbăreț ca tine. 🙂

Abonează-te la Newsletter-ul INFO SPIRITUAL
Vreau să primesc ultimele noutăți pe email.
Abonează-te la Newsletter-ul INFO SPIRITUAL
Vreau să primesc pe email noutăți

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.