Cum poți să-ți schimbi viața


E întâi martie, începutul primăverii. Natura se pregătește să renască, să se reinventeze din nou, ca în fiecare an. Pomii nu au plâns nici după florile transformate în fructe, nici după frunzele pierdute. O iau din nou de la început, cu aceeași forță vitală, în a se re-crea. Aparent, sunt aceiași: rădăcinile înfipte adânc în pămât, trunchiul puternic, crengile flexibile. Dar totuși, fiecare an aduce ceva nou: rădăcinile sunt mai puternice și mai răsfirate, trunchiul câștigă câte un inel în plus, iar crengile se înalță tot mai sus, spre cer. Și florile… parfumul lor inundă aerul, iar frumusețea lor îți taie răsuflarea. În fiecare an altele, la fel de minunate, la fel de efemere, purtând totuși în ele semințele unei noi vieți.

Sigur, după cum probabil v-ați dat seama, intenția nu este de a scrie o compunere frumoasă cu titlul “Primăvara”. Ci de a contempla puțin, în aceste momente propice, schimbarea din viețile noastre și rolul pe care ea îl are. Îmi place foarte mult replica lui Farfuridi din “O scrisoare pierdută”: “Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”. Cred că exprimă foarte bine atitudinea pe care majoritatea oamenilor o au când vine vorba de schimbare: ne-ar place ca lucrurile să se schimbe, dar cumva să rămână la fel… sau să se schimbe cumva de la sine, dacă se poate în “punctele esențiale” și, ideal, fără efortul nostru.

“Victimita”, boală universală

Dacă ar fi să facem un sodaj, probabil 99% din oameni ar spune că doresc să aibă o viață fericită, împlinită, trăită în abundență și armonie cu cei din jur. Pe de altă parte, dacă îi întrebi de ce nu se întâmplă lucrul ăsta, vei afla că există o grămadă de “vinovați”, din pricina cărora viețile lor sunt departe de standardul amintit: guvernul, țara, soacra, nevasta sau bărbatul, șeful, slujba… și cred că mai puteți găsi și voi câțiva. Unii, puțin mai citiți, vă vor convinge că nu pot scăpa de influența: karmei, a vieților trecute, a entităților malefice, a programelor moștenite din familie sau a rănilor din copilărie. Oare așa să fie?

Cu siguranță, toate aceste lucruri ne influențează. Nu trăim în vid, ci într-un anumit context geopolitic, cultural și social. Nu suntem imaculați, ci avem în bagajul nostru influența astrelor, a neamului, a vieților noastre trecute și a evenimentelor din copilărie și adolescență. Toate astea, până la urmă, creează “personajul” nostru. Eu însă sunt ferm convinsă că nimic nu e întâplător, că ne-am născut exact în țara care trebuie, în epoca istorică care trebuie, în familia potrivită, în zodia potrivită… și că tot ce ni s-a întâmplat până acum în viață are un sens.

Vorbeam totuși despre schimbare. Nu îmi place viața pe care o trăiesc, simt că în anumite arii lucrurile ar putea sta mult mai bine… ce fac? A mă complace în situație și a căuta vinovați poate fi pe moment satisfăcător dar, pe termen lung, nu ajung nicăieri. Adică, situația persistă sau, de cele mai multe ori, se înrăutățește.

Cum ies din starea de victimă?

Pentru mine, cheia ieșirii cu succes dintr-o astfel de situație este RESPONSABILITATEA. Asumarea faptului că, într-un fel sau altul, conștient sau inconștient, EU am creat această situație. Că ceea ce se manifestă acum în viața mea este rezultatul acțiunilor (sau lipsei mele de acțiune) trecute. Oricum, ceea ce cu siguranță NU POT  să fac este să mă întorc în trecut și să schimb ceea ce s-a întâmplat în viața mea mea, fie că am avut sau nu un rol activ în toate astea. Ce POT, în schimb, este să accept realitatea prezentă ca EXISTÂND în viața mea, indiferent de ce anume a creat-o. Pot să spun “Acum sunt în această situație. Îmi place sau nu, cu siguranță viața mea m-a adus aici. Întrebarea este: Încotro vreau să merg de acum ÎNAINTE? Ce aleg eu, pentru mine, în prezent?” Căci fiecare ALEGERE DIFERITĂ din prezent are potențialul de a crea un nou viitor.

N-am spus că e simplu, sau ușor. Nu cred în formule magice, gen “The Secret”, sau în ideea că putem avea, la nivelul de conștiență pe care ne aflăm acum, control deplin asupra propriei vieți. Dar CEVA putem schimba, în fiecare moment prezent. Putem schimba, în primul rând, ATITUDINEA. Nu suntem victime, suntem co-creatori și, cu siguranță, tot ceea ce gândim, vorbim, facem și mai ales SUNTEM ne influențează viața. Indiferent de ce se întâmplă în viețile noastre, putem alege să etichetăm diferit situația și să răspundem diferit. Asta implică PREZENȚĂ, a fi în moment, a ne observa (gândurile, emoțiile, tendințele spre acțiuni automate) și a alege UN RĂSPUNS DIFERIT. Nu ai niciodată garanția că e răspunsul corect. Dar măcar, cu siguranță, rezultatele vor fi diferite… și chiar dacă nu obții ceea ce-ți dorești, măcar vezi că ai puterea de a influența rezultatele din viața ta. Și, cu fiecare ALEGERE CONȘTIENTĂ, devii tot mai încrezător și mai aproape de manifestarea potențialului tău maxim.

Și ceea ce e paradoxal și minunat în acest proces este că, pe măsură ce practici responsabilitatea și îți ridici nivelul de conștiență, ajungi treptat la acea fază în care nu mai SIMȚI nevoia de a interveni, de a schimba ceva. Observi că VIAȚA e de partea ta, că toate evenimentele, situațiile, persoanele care apar în calea ta sunt cele mai potrivite pentru evoluția ta din acel moment și că tot ceea ca trebuie să faci este să te relaxezi și să te bucuri de călătorie :).

Abonează-te la Newsletter-ul INFO SPIRITUAL
Vreau să primesc ultimele noutăți pe email.
Abonează-te la Newsletter-ul INFO SPIRITUAL
Vreau să primesc pe email noutăți

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.