Oare avem LIBER ARBITRU?


Un prieten mi-a aruncat de curând mingea la fileu referitoare la liberul arbitru. La faptul că alegerile se fac de către subconştientul nostru, cu secunde înainte ca noi să realizăm că avem de făcut o alegere. Şi aşa şi este. Studii psihologice complexe au ajuns la aceeaşi concluzie. Doar că, din păcate, psihologia scoate din ecuaţie un factor extrem de important, şi anume CONŞTIENŢA. Ei nu spun că nu există, doar că, având în vedere că nu se poate măsura cu instrumentele pe care le avem, pur şi simplu nu ţin cont de ea.

Deci da, subconştientul nostru, în funcţie de programele pe care le are în dotare, programe preluate în prima copilărie de la părinţi, educatori, societate etc., alege ceva. Noi, dacă suntem inconştienţi, vom pune în aplicare acea decizie şi apoi vom face faţă rezultatelor acelei decizii. Vom simţi, într-adevăr, că nu puteam alege altfel, că suntem cumva victime ale propriilor noastre “alegeri”. Doar că noi suntem mai mult decât subconştientul nostru… Avem posibilitatea de a deveni conştienţi de decizia “pilotului automat” şi, dacă aceasta nu concordă cu ceea ce noi ne dorim, să alegem altceva. Asta implică să fim treji, conştienţi, atenţi la ceea ce se întâmplă în interiorul nostru.

Până la urmă e doar o chestie de exerciţiu. La început, alegem automat şi, peste ceva timp, ne dăm seama că nu era ceea ce noi ne doream. Data viitoare, poate ne dăm seama puţin mai devreme, tot după ce lucrurile s-au consumat… Data viitoare, ne dăm seama în timp ce se întâmplă… până când ajungem să FIM PREZENŢI în momentul dinainte de a trece la acţiune. În acel moment în care vedem decizia subconştientului şi spunem “Am trăit asta de atâtea ori şi ştiu că nu este cea mai bună variantă, nici pentru mine, nici pentru ceilalţi. Nu asta este ceea ce eu îmi doresc. Ce-ar fi să aleg altceva?”. Şi aşa, cu paşi mici dar fermi, începem să trăim în mod CONŞTIENT.

Să îţi dau un exemplu: Cineva ţipă la tine. În mod automat, şi ţie îţi vine să ridici vocea. Şi, de cele mai multe ori, asta degenerează într-o ceartă. Îţi dai seama, la un moment dat, că a te certa cu cineva nu e cea mai bună modalitate de a avea o relaţie armonioasă… Şi atunci, în următorul moment când îţi vine să ţipi, dacă eşti suficient de prezent să-ţi aminteşti acest lucru, vei reacţiona diferit. Vei ALEGE să foloseşti un ton blând, în concordanţă cu INTENŢIA ta referitoare la acea relaţie, şi anume de a menţine o relaţie armonioasă, în ciuda impulsului interior de a ţipa. Altfel spus,  ieşi de pe pilotul automat, când îţi dai seama că direcţia în care te duce nu e cea unde vrei tu să mergi.

La fel ca un pilot care conduce un avion, care e cuplat la pilotul automat. Pilotul uman observă ceea ce se întâmplă şi, dacă lucrurile nu merg aşa cum trebuie, de exemplu avionul intră într-o furtună sau apare ceva neprevăzut, va decupla pilotul automat şi va trece el la comandă, pentru a duce avionul în siguranţă la destinaţie. Nu va sta pe margine, uitându-se la deciziile pilotului automat, considerând că e o victimă a acestuia şi plângându-şi de milă…

De fapt, asta înseamnă să te trezeşti. Să devii CONŞTIENT de alegerile pe care le faci, în fiecare moment, şi să schimbi acele alegeri care nu te duc acolo unde vrei să ajungi, sau nu te reprezintă în ceea ce ALEGI să fii.  Să ajungi să vezi motivele din spate (respectiv programele automate) şi să alegi conştient între IUBIRE şi FRICĂ. Şi, făcând asta clipă de clipă, vei putea trăi exact viaţa pe care ţi-o doreşti. Cum ajungi acolo am explicat în articolele anterioare :).

Abonează-te la Newsletter-ul INFO SPIRITUAL
Vreau să primesc ultimele noutăți pe email.
Abonează-te la Newsletter-ul INFO SPIRITUAL
Vreau să primesc pe email noutăți

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.