Zen meditation retreat


jionLa începutul lunii octombrie avem bucuria de a-l avea invitat pe Jion Blonstein, un tânăr deosebit, pe care l-am întâlnit la Rainbow Gathering în Lituania. Jion e născut în Transnistria și, chiar dacă limba lui maternă e limba rusă, se consideră român. A călătorit în multe locuri sacre din lume, în căutarea ființei sale adevărate. A fost călugăr Zen în mănăstirile Eigenji și Sogenji din Japonia, studiind cu maeștrii Zen Yamada Roshi și Harada-Shodo-Roshi. Acum locuiește în Berlin și lucrează ca și Consilier psiho-spiritual, muzician spiritual și are grijă de bătrânii dintr-un azil. El și-a prezentat worksop-ul astfel:

jion singingDincolo de tradiții, legi, misticism și disciplină riguroasă, eu cred într-un Zen modern, care este viu, poate fi adaptat individual pentru occidentali și include psihologia, terapia traumelor și folosirea energiei sexuale. Un zen eliberat de conceptele de corect și greșit, bine și rău, în care poți să fii ceea ce ești și să fii acceptat ca atare. Un Zen în care este vorba de a realiza că totul este deja realizat. Acest corp în care ești, acest loc și această situație în care ești acum este Corpul, Locul și Situația lui Buddha, Isus, Mohamed, Dumnezeu. Nu este NIMIC de realizat sau de obținut. Nimic de înțeles. Doar să vezi acest moment foarte clar, așa cum este. A îmbățișa râzând “Nu știu”-ul este răspunsul la realizare. Diferența față de practica comună a Zen-ului este că, aici, ideea este de a te ajuta să devii Maestru prin a fi tu însuți, pentru a putea să-ți dai seama ce stă în spatele eului tău micuț și a Eului Maestru. Nu e nevoie să luptăm cu gândurile sau cu Ego-ul. În loc de asta, recunoaștem Ego-ul și gândurile ca ceea ce sunt: programe ale minții, care sunt necesare și importante, câtă vreme nu ne identificăm cu ele. Prin iubire și blândețe față de Ego și gânduri și prin îndeplinirea profundă a dorințelor noastre, deschizându-ne spre întreaga energie care există în noi, acestea își pierd puterea în mod natural. De fiecare dată când ne dăm voie unul altuia să fim întregi, învățăm ceva despre adevăratul nostru Sine.

manastire JionAceasta este o oportunitate pentru un nou început sau o schimbare în viața ta. Ține minte, Zen înseamnă să ai curajul să te uiți la tine, în orice situație. Nu e o practică ușoară, nici distractivă, ci una care caută eliberarea prin capitulare totală, trăind Totul (nu fugind de Toate). Zen este o cale în care învățăm importanța Sacrificiului prin realizarea faptului că, eliberarea de iluzia minții noastre micuțe este experiența cea mai importantă și mai fericită pe care o putem avea ca ființe umane. Zen înseamnă să învățăm să capitulăm în orice situație, iar Sesshin înseamnă să ne punem la încercare. Acesta este motivul pentru care un Sesshin dificil este cel mai bun Sesshin, deoarece așa poți să-ți atingi limitele și să treci dincolo de ele. Atunci când stăm cu adevărat în Zazen, căldura, frigul, durerea, ba chiar și “sfârșitul lumii’ devin învățători prețioși.

Astfel, dacă vii la un Zazen-Sesshin, fii pregătit să renunți la micul tău sine, încluzând fricile și nevoile tale. Cînd venim la un Sesshin, nu facem asta doar pentru eliberarea nostră, ci și pentru a ne susține între noi și pe toți ceilalți, să ajungem acolo.

Koan-urile sunt afirmații Zen făcute dintr-o stare de trezire, care sunt dăruite de către Maestru discipolului. Ele ne ajută să ne flexibilizăm mintea, ne pregătesc pentru trezire și “ancorează” starea de trezire profund în ființa noastră. Ele pot avea efect pe nivelele: emoțional, mental, psihologic și spiritual. De asemenea, ne pot ajuta să eliberăm traume din trecut. Ne învață să gândim creativ și spontan, dintr-o stare mai înaltă a minții.

Dao-Yoga este o practică de meditație care include energia sexuală și trezirea în mod blând a energiei Kundalini.

Sesshin în mod literal înseamnă “a atinge inima-minte”, e o perioadă de meditație intensă (zazen).

Kendo este o meditație în acțiune (dar asta rămâne să fie o surpriză).

Sanzen, Satsang sau Dokusan este o întâlnire între Maestru și Discipol. De fapt, maestrul la care mă refer este Conștiința din interiorul fiecăruia dintre noi, iar discipolul este Ego-ul. În Sanzen, avem cu toții același Maestru și ne aducem Ego-ul în starea de putere transformatoare. Toate lucrurile care ne împiedică să ne recunoaștem propriul Maestru interior, cum ar fi îndoiala de sine, acum pot fi recunoscute și transformate, pentru ca, fiecare dintre noi, să ne putem revendica “scaunul” pe care stăm deja.

Pentru mine, Ego-ul este o parte importantă a naturii umane. “Cum e sus, la fel e și jos”, Ego-ul uman e ca o versiune mai mică a Dualității din universul nostru. Fără dualitatea dartorată Ego-ului, nu am fi în stare să “explorăm lumi noi și ciudate și să megem cu curaj acolo unde niciun om nu a ajuns înaintea noastră…” și nu ar fi posibilă nici reflecția asupra sinelui. Putem să ne vedem pe noi doar pentru că am creat Dualitatea. Dualitatea este o expresie a iubirii necondiționate. Această iubire este atât de vastă, ea practic a explodat într-un număr infinit de părți, pentru a se putea iubi pe sine, până la partea cea mai micuță. Doar în Dualitate putem trăi ca experiență bucuria iluziei unificării, căci, în realitate, suntem doar Unul, în fiecare moment. Dacă Conștiința se luptă cu Ego-ul, de cele mai multe ori se naște Ego-ul spiritual, cel care caută doar lumină și iubire și evită umbrele și întunericul. Un astfel de Ego spiritual se “scaldă” în propria imagine de sine (idealizată) și în atenția celorlalți, deseori lipsind adevărata reflecție interioară. Iar când Ego-ul se luptă cu Conștiința, putem deveni depresivi, obsedați, nevrotici și multe altele asemenea. Așa că, în loc să se lupte unul cu celălalt, Ego-ul și Conștiința pot să se armonizeze, ajungând să funcționeze în sinergie și să învețe unul de la celălalt.

Mulți dintre noi încă caută o mamă sau un tată, cu toate că suntem deja adulți. Pentru că am învățat că tatăl deține cunoașterea iar mama este singura care ne poate iubi cu adevărat (din păcate mulți dintre noi am fost crescuți așa), deseori avem tendința de a urma orbește un maestru și de a-i oferi întreaga noastră dragoste. Lucrul cel mai hazliu este că, atunci când ne trezim, asta de fapt înseamnă doar că ne-am dat seama că noi suntem Sursa, că noi suntem Maestrul.

Programul retreat-ului

Se vor face meditații statice, cu durata între  25 și 35 de minute. Între meditațiile statice vom face Meditații în mers (Kinhin), Osho-Dynamic-Meditation (mișcare), Whitelight-Meditation, Chakra Meditation, Dokusan (Sanzen*), Chi-kung (meditație în picioare), pauze și multe altele, în timp ce vom continua să menținem liniștea interioară, focalizarea și lucrul cu umbra (Jung).

Vineri, 30 octombrie, ora 18: Seară demonstrativă cu INTRAREA LIBERĂ

Sâmbătă și duminică, 31 octombrie – 1 noiembrie, orele 9 – 19, cu pauză de masă

Prețul: 400 lei

Ofertă specială: cine se înscrie și plătește un avans de 100 lei până în data de 27 octombrie plătește doar 300 de lei.

Avansul se depune în contul RO39 RZBR 0000 0600 0455 1416 , deschis la Banca Raiffeisen, titular cont Azap Ada Bianca.

Înscrierile se fac la numărul de telefon 0747-751035.

Comentarii